Ulje, sol i ocat nisu jedino čime možete začiniti salate. Doznajte kako salatu pretvoriti u prvoklasnu deliciju

Za hladnih dana, kada u organizam unosimo težu i manje zdravu hranu, trebala bi se barem jednom tjedno na tanjuru naći svježa salata, jer donosi obilje zimskih vitaminam, od kojih su najvažniji A, B1, B2, B5, C i D.

No često izbjegavamo salatu jer nam se čini monotonom namirnicom. To je ponajviše zato što koristimo uvijek iste začine – ulje, sol i ocat te istu vrstu salate, iako ih ima raznih vrsta i okusa.

Stoga vam nudimo vrlo zanimljivija četiri dresinga kojima možete začiniti salatu i tako svaki put dobiti drukčiji obrok, bogatijeg i punijeg okusa.

Dresing od senfa

U zdjeli pomiješajte 4 žlice svijetlog balzamičnog octa, sol, papar i 1 žlicu dijon senfa. Lagano ulijevajte 4 žlice suncokretova ulja (najbolje kap po kap). Ako želite bogatiji okus, dodajte žličicu meda i malo svježeg vlasca.

Kremasta varijanta: 150 g jogurta pomiješajte s 1-2 žlice srednje blagog senfa, žličicom meda i 4 žlice soka od naranče. Začinite solju i paprom.

Dresing od krumpira

Dva velika brašnasta krumpira kuhajte u slanoj vodi oko 20 minuta. Ogulite ih i protisnite kroz prešu. Pomiješajte pire od krumpira s 100 ml temeljca i 2 žlice octa kao i 2 žlice maslaca.

Začinite solju i paprom te u mlakom stanju prelijte po salati. Ako želite pojačati okus, dodajte hrskavo pečene komade slanine.

Dresing od malina

Četiri žlice octa od malina pomiješajte s 8 žlica orahova ulja, dodajte sol i papar te dobro promiješajte, da se sjedine svi sastojci. Najbolje je staviti sastojke u zatvorenu posudu te snažno protresti.

Po želji možete dodati malo slatkog vrhnja i prstohvat šećera – to će preljev za salatu učiniti još mekšim.

Dresing od sira

Oko 50 g svježeg sira usitnite vilicom, dodajte 50 g slatkog vrhnja i promiješajte. Zatim dodajte 1-2 žlice vinskog octa, papar i 1 žlicu maslaca. Ako je preljev pregust ili prejakoga okusa, dodajte malo hladnog temeljca.

Topla varijanta: nasitno narežite nekoliko listića svježeg bosiljka. U lončiću pomiješajte 4 jaja, 1 žlicu maslaca, 4 žlice bijelog vinskog octa te 200 ml mlijeka i lagano zagrijte na vatri. Kada se umak pretvori u finu kremu, uklonite ga s vatre pa dodajte 120 g svježeg sira.

Na kraju dodajte bosiljak i papar. Salatu prelijte toplim umakom.