priprema

  1. Meso isperite pod mlazom hladne vode, narežite na kockice i stavite u pekač. Posolite, pospite kimom i dodajte luk narezan na kockice i češnjak protisnut kroz prešu. Prelijte s oko 150 ml vode.
  2. Stavite meso u pećnicu unaprijed zagrijanu na 180 °C i pecite 1 sat i 45 minuta. Meso povremeno okrenite i prelijte ga masnoćom od pečenja, a po potrebi dodajte i malo vode.
  3. Priprema okruglica: peciva narežite na kockice. Žumanca razmutite s mlijekom.
  4. Prosijano brašno stavite u zdjelu, dodajte sol i narezana peciva, prelijte mješavinom žumanaca i mlijeka i dobro promiješajte.
  5. Bjelanca zajedno s prstohvatom soli stucite u čvrsti snijeg, koji zatim pažljivo umiješajte u tijesto.
  6. Četiri šalice namastite maslacem pa ih do ¾ ispunite tijestom za okruglice. U lonac stavite kuhinjsku rešetku, na koju zatim postavite šalice s tijestom.
  7. Voda bi trebala sezati otprilike do pola visine šalica. Tijesto kuhajte 25-30 minuta u poklopljenom loncu na srednje jakoj vatri.
  8. Šalice pažljivo izvadite iz lonca i kratko ih ostavite da miruju. Zatim istresite tijesto iz šalica i narežite ga na kriške.
  9. Pečeno meso izvadite iz pekača, u umak od pečenja dodajte brašno, kratko ga popržite i zakuhajte. Umak propasirajte ili usitnite u pire.
  10. Meso stavite u umak, posolite, popaprite i kratko zagrijte. Rasporedite meso po tanjurima i poslužite ga s okruglicama. Kao prilog uz ovo jelo poslužite špinat ili kiseli kupus.

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte