Namirnice

“Namirnice koje se koriste u kuharstvu su raznolike i dolaze iz svih krajeva svijeta. Ovdje ćete upoznati sve namirnice od slova A do slova Ž, bilo da su kontinentalne, mediteranske, s područja Azije ili Južne Amerike. Začini i dodaci jelima su neizostavni dio svakog kvalitetnog jela jer mu daju posebnu aromu i specifičan okus.”

Aceto Balsamico

Aceto Balsamico predstavlja najpopularniji ocat i prepoznatljiv proizvod iz Modene u Italiji. Pravljenje ocata povezuje se s pravim vještinama, tradicijom i znanjem što je doprinijelo njegovoj ekskluzivnosti širom sveta. Deo je kulinarske tradicije i veoma važan sastojak u mnogim receptima.

Za Aceto Balsamico karakteristična je vrlo prijatna aroma, dobra uravnoteženost između kiselog i slatkog ukusa. Smeđe je boje i ima vrlo specifične karakteristike. Neusporediv je po svom kvalitetu, a tradicionalno se proizvodi stotinama godina u regiji Modene. Vjeruje se da je prvi recept za pravljenje originalnog Aceto Balsamica zapravo dugo bila tajna, ali da su kroz nasljedstva, porodice ga spravljale u malenim bočicama. Prema pisanim podacima, Aceto Balsamico datira iz perioda 1045. godine. Korišten je kao antiseptik, a kasnije i kao čudotvorni lijek. Poznato je da je od davnina bio velika pomoć od grlobolje od porođajnih bolova.

Aceto Balsamico posjeduje 0% masti, 96% ugljikohidrata, i oko 5% proteina. Vrlo je popularan prelijev za salate, zatim marinade, kao i dodatak ostalim namirnicama. Ima veoma specifičan ukus koji se opisuje kao pikantan i jedinstven, zbog procesa starenja u drvenim bačvama. Aceto Balsamico ocat se dobiva iz grožđa, uravnotežuje ukus hrane, posebno mesa, a dodaje se povrću, koristi se za poboljšanje slatkoće divljih jagoda i u mnogim je kombinacijama glazura.

Iako su blagotvorna svojstva Aceto Balsamico ogromna, među najvažnijih izdvajaju se ona koja utiču na zdravstveno poboljšanje. Studije su pokazale da se nakon konzumiranja Aceto Balsamico ocata regulira šećer u krvi ako se redovno koristi. Aceto Balsamico sadrži ocatnu kiselinu i antioksidanse što je izvrsno kod problema s aknama i mrljama na koži. Probiotici koji su sadržani u ocatnoj kiselini potiču zdrav rad crijeva i probave, potpomažući poboljšanju imuniteta u cjelini. Još jedna prednost prilikom korištenja Aceto Balsamico ocata je u snižavanju kolesterola. Naime, prema istraživanjima konzumiranje na umjeren način u ishrani omogućava reguliranje masti u organizmu i izbacivanje toksičnih ćelija koje utiču na porast kolesterola. Mršavljenje je još jedan proces koji se nadovezuje za konzumiranje Aceto Balsamico ocata, a istraživanja su pokazala da se tijekom dnevnog unosa smanjuju kalorije.

Najbolji Aceto Balsamico ocat se drži u drvenim bačvama i godinama, zbog čega je vrlo cijenjen na tržištu širom sveta. Veoma je popularan sastojak u mnogim prehrambenim proizvodima, a posebno je zastupljen u marinadama i raznovrsnim salatama. Mnogi ljudi koriste Aceto Balsamico kao svakodnevni dodatak jelima, kao deo zdrave ishrane. Vjeruje se da je Aceto Balsamico sam po sebi izuzetno blagotvoran i doprinosi poboljšanju zdravlja i kao prevencija određenih bolesti.