Namirnice

“Namirnice koje se koriste u kuharstvu su raznolike i dolaze iz svih krajeva svijeta. Ovdje ćete upoznati sve namirnice od slova A do slova Ž, bilo da su kontinentalne, mediteranske, s područja Azije ili Južne Amerike. Začini i dodaci jelima su neizostavni dio svakog kvalitetnog jela jer mu daju posebnu aromu i specifičan okus.”

Aceto balsamico

Aceto balsamico napravljen je od vinskog octa i koncentrata grožđa. Ima savršen ukus i izvrstan je kod prljeva za salate, umake i marinade.

Avokado

Avokado je voćka u obliku kruške, prepoznatljivo po tamno zelenoj ljusci. Odličan je izvor monozasićenih masti i ima izuzetan učinak na srce i kod smanjenja kolesterola.

Ajvar

Ajvar je specijalna vrsta namaza, koji se sastoji od pečenih crvenih paprika i patlidžana. Ima jedinstven ukus i služi se kao nezaobilazan prilog uz meso.

Ananas

Ananas, tropsko voće je izuzetno bogato vitaminima i antioksidansima. Izvrsna je pomoć prilikom jačanja imunološkog sustava.

Cous-cous

Cous-cous predstavlja jednu od najzdravijih alternativa tjestenini. Najčešće se koristi u jelima sa mesom, povrćem kao dodatak.

Anis

Anis je najpoznatiji biljni začin, porijeklom iz mediteranskog područja. Sjeme anisa se stoljećima koristilo u kulinarske svrhe, za poboljšanje ukusa likera i za liječenje.

Aronija

Aronija, višegodišnji grm, vodi porijeklo iz Sjeverne Amerike. Bobice aronije imaju izvrsne zdravstvene prednosti, jer štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Curry

Curry prah se sastoji od mješavine nekoliko začina – kurkume, kumina i korijandera. Ovaj indijski začin pruža vrlo suptilan ukus hrani.

Artičoka

Artičoka je zeleno povrće sa mesnatim cvjetnim lišćem izuzetnog ukusa. Pored raznovrsnih minerala, artičoka je poznata da štiti od bolesti i upala.

Mozzarella

Mozzarella je talijanski, bijeli sir, koji zbog svojstva topljenja i elastičnosti spada u najpopularniji izbor potrošača koji ga koriste za pripremu pizze.

Mascarpone

Mascarpone najpoznatiji sir porijeklom iz Italije, vrlo kremaste teksture. Njegov raskošan ukus je nezamjenljiv kod slatkih i slanih jela.

Quinoa

Quinoa predstavlja biljku čije sjemenke u obliku zrna sadrže osam esencijalnih aminokiselina. Zbog jedinstvenog svojstva spada u odličnu potporu kod regeneracije tkiva.