Regionalna kuhinja

Gastronomska ponuda Hrvatske je bogata, kvalitetna i raznolika. Ovisno od regije do regije, hrvati preferiraju tradicionalna jela od mesa, ribe, tjestenine, sira i ostalo.

Slavonija

Slavonija je prepoznatljiva po vrhunskom gurmanskom doživljaju. Kulinarska tradicija ovog mjesta obiluje različitim specijalitetima, pri čemu dominira kombinacija dobro začinjenih jela. Slavonci su ostali vjerni tradiciji autentične sviježe, ukusne i jake ishrane koja je jednako impresivna i specifična za ovu regiju. Ako ste spremni za pravo gurmansko iskustvo, u Slavoniji ćete imati priliku da uživate u dobro začinjenim jelima izvrsnih začinskih kombinacija.

Hrvatsko zagorje

Ono što svakako odlikuje hranu Hrvatskog zagorja je autentičnost, jer se ovdje mogu probati najbolja tradicionalna jela. Različite kulture i tradicije ostavile su karakterističan trag na ovdašnji način pripreme jela, pa ovdje možete pronaći najneobičniji izbor domaćih specijaliteta. Bogat ukus hrane uz jedinstvenu aromu nude savršen i veličanstven doživljaj. Stari recepti su nezaobilazni dio trpeze, kao i mnogobrojni specijaliteti.

Dalmacija i otoci

Dalmatinska kuhinja spoj je tradicije i modernog, a odlikuje je jednostavnost kroz lagana i veoma zdrava jela. Prednost je data pripremi sveže ribe na maslinovom ulju, a sve je začinjeno s najboljim dalmatinskim vinom. Začini su neodvojivi dio pripreme tradicionalnih jela, a najviše se koristi ružmarin, lovor i kadulja. Jednostavnost koja zrači iz nepogrešivog spoja ukusa oduševit će svakoga tko cijeni zdrav obrok intenzivnog ukusa i posebne arome.

Istra

Istra je oduvijek bila prepoznatljiva po jedinstvenom spoju gastronomskih ukusa. Od kombinacije tradicionalnih jela, pa sve do ponude onih koja su vrhunska i sofisticirana, Istarska kuhinja je svima primamljiva. Specijaliteti koji ovdje dominiraju su mješavina morskih i tradicionalnih, a naglasak je stavljen na bogatstvo izvornih ukusa prožetih aromatičnim začinima. Istarska jela uvijek će dati novo nadahnuće.

Središnja Hrvatska

Ako ste poput mnogih ljubitelj kolača, slatkih i slanih domaćih pita, središnja Hrvatska uistinu se može nazvati regijom najboljih poslastica. Gastronomska raznolikost koja dominira i kod tradicionalnih jela donosi novi način uživanja u velikoj ponudi koja je ovdje prisutna. Kako bi ste u potpunosti doživjeli čaroliju ukusnih specijaliteta koji potiču iz središnje Hrvatske, potrebno je zaviriti u bogatu kulinarsku tradiciju nadahnutu utjecajima iz prošlosti.

Lika

Osim što je prekrasni dragulj prirode, područje Like također karakterizira jedinstvenost tradicionalne kuhinje. Za razliku od mnogih drugih regija, Lika je mjesto sa zavidnom baštinom upotpunjeno kulinarskim umjećima. Izvrsna kuhana jela, poput krumpira, kupusa i janjetine upotpunjena su domaćim verzijama izuzetno ukusnog sira. Možda vas kombinacija ukusa vrati u djetinjstvo, jer je tradicija ovdje iznad trendova.

Podravina

Prepoznatljiva po jedinstvenosti starinskih jela, Podravina je regija koja nudi uživanje u odličnoj gastronomskoj ponudi. Specijaliteti koja se ovdje služi imaju bogatu tradiciju, a najviše se može osjetiti utjecaji turske i austrougarske kuhinje. Ali kako se ovdje popularno kaže za hedoniste ovo je rajski vrt prepun primamljivih jela, poslastica i pića kojima je teško odoljeti. Ako ste u potrazi za raznolikošću ukusa, jela iz Podravine će biti najbolji izbor.

Gorski kotar

Puno je razloga zašto se Gorski kotar smatra jednom od najljepših regija. “Zeleno srce Hrvatske” kako se još i naziva, obiluje bogatstvom prirodnih ljepota. No, osim toga, ovaj kraj prepoznatljiv je tradicionalnoj pripremi jela i odličnih poslastice. Uživanje u izvrsnoj hrani i najrazličitijim specijalitetima od divljači, domaćim pitama i štrudlama s voćnim nadjevom su i više od kulinarske tradicije.

Kvarner

Kvarner se po raznovrsnosti gastronomske ponude smatra se jednim od najboljih mjesta. Pod utjecajem drevnih kultura, ovdašnje kuhinjske specijalitete karakterizira raznovrsnost i autentičnost ukusa. Nezaobilazni su plodovi mora, riba, rakova, maslinovo ulje uz svježinu aromatičnog bilja. Ali tu je i ponuda najboljih ovčjih , kravljih sireva, jagnjetine, poznatog bijelog vina i izvrsnih kolača. Za sve one koji znaju uživati u jedinstvenosti dobre hrane, Kvarner otkriva tajne prave gozbe.

Međimurje

Međimurje je prava oaza raznolikosti, a tradicionalna kuhinja obiluje i receptima za zdrav život. Tehnike u spremanju jela su različite, a kukuruzno, heljdino, ječmeno brašno su ovdje veoma korišteni. Upečatljivost sočnih ukusa nikoga neće ostaviti ravnodušnim, jer je ovo jedno od rijetkih mjesta gdje možete uživati u ogromnoj ponudi specijaliteta. Krem juha od kestena, gibanice od finog tjesta ili kolač od voća učinit će da se osjećate kao kod kuće.