Recept
Juha od kozica
By: Kuhaj.hr
Ova pikantna juha nastala je po uzoru na gumbo, tradicionalni specijalitet iz Lousiane. Gumbo je spoj utjecaja francuske, španjolske, afričke te indijanske kuhinje.

Serviranja
4
Vrijeme pripreme
55 minuta
Tip jela
Juha
Sastojci
- 30 g. maslaca
- 1 crveni luk
- 1 crvena paprika, odstraniti sjemenke i nasjeckati
- 2 žlice brašna
- 1 češanj češnjaka, očistiti i iskositi
- 1,15 l ribljeg ili kokošjeg temeljca
- 2 žlice svježeg kosanog peršina
- 1 čajna žličica suhe majčine dušice
- 225 g. kuhane šunke bez masnoće, isjeckati na kockice
- 400 g. sjeckanih pelata
- 1/4 čajne žličice kajenske paprike
- 115 g. bamija, očistiti i nasjeckati
- 340 g. kuhane riže
- 450 g. kuhanih očišćenih kozica
Korak po korak instrukcije
Korak 1
Na rastopljenom maslacu pirjajte luk s paprom. Pirjajte 5 minuta na umjerenoj vatri pazeći da ne posmeđi. Umiješajte brašno i češnjak te pirjajte još minutu.
Korak 2
Postupno dolijevajte temeljac. U juhu stavite pola peršina, majčinu dušicu, šunku, rajčicu te kajensku papriku. Neka zakuha uz neprestano miješanje a potom smanjite vatru, poklopite i ostavite da lagano kuha 10 minuta. Dodajte bamije, poklopite te kuhajte još 10 minuta.
Korak 3
Rižu stavite u perforiranu metalnu posudu. Nakon što kozice ubacite u juhu, poklopite ju posudom u kojoj je riža. Sve zajedno poklopite i kuhajte 5-8 minuta ili dok se riža dovoljno ne zagrije na pari. Potrebno je oboje promiješati 2 puta dok se kuha.
Korak 4
Rižu razdijelite u zagrijane tanjure te preko nje ulijte juhu. Pospite preostalim peršinom i poslužite.
Komentiraj
Više recepata
Juha od slanutka i špinata s tjesteninom
Za autentičan talijanski okus, juhu od slanutka i špinata s tjesteninom poslužite sa žlicom djevičanskog maslinovog ulja te posutu ribanim parmezanom.
Minestrone juha s pečenim sirom
Minestrone juha s pečenim sirom, jedan od recepata iz različitih krajeva Italije od kojih većina u sebi ima mješavinu šarolikog povrća s tjesteninom.
Kokošja juha s rižom
Provjereni domaći recept za kokošju juhu s rižom koji uvijek uspijeva. Isprobajte recept za kokošju juhu koja daje specifičan okus i miris.