Recept

Kraljevsko goveđe pečenje

By: Kuhaj.hr

Ljutkasti umak od hrena obogatit će okus ovog sočnog nedjeljnog pečenja.

Kraljevsko goveđe pečenje

Serviranja

6

Vrijeme pripreme

115 minuta

Tip jela

Glavno jelo

Sastojci

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 900 g krumpira, oguliti i izrezati
  • 6 komada mrkve, očistiti i narezati
  • 6 pastrnjaka, izrezati na četvrtine
  • 2 luka, očistiti i izrezati na četvrtine
  • 1 čajna žličica suhog mažurana
  • 1/2 čajne žličice soli, svježe mljeveni crni papar
  • 1,1 kg srednjeg dijela goveđeg buta, bez masnoće
  • nekoliko listova potočarke za ukras
  • Sastojci za umak
  • 150 ml kiselog vrhnja
  • 4 čajne žličice sitno ribanog svježeg hrena ili hrena iz bočice
  • 1 žlica bijele kvasine
  • 1/4 čajne žličice šećera
  • 1/4 čajne žličice soli

Korak po korak instrukcije

Korak 1

Zagrijte pećnicu na 220°C  te u njoj zagrijavajte veći lim za pečenje s uljem 30-tak sekundi. U lim stavite luk, mrkvu, krumpir i pastrnjak, pospite s malo mažurana, soli te papra. Protresite povrće i pecite 10 minuta.


Korak 2

Govedinu obrišite papirnatim ubrusom te začinite preostalom solju i paprom. Pojačajte temperaturu pećnice na 230°C. Meso položite među povrće.


Korak 3

Pecite bez poklopca 25 minuta, potom smanjite temperaturu na 180°C. Uz povremeno okretanje mesa i povrća, pecite 32-36 minuta kako biste dobili krvavu govedinu, 40-44 minute za srednje pečenu te 44-48 za dobro pečenu. Izvadite lim iz pećnice, lagano ga pokrijte folijom te ostavite meso da stoji 15 minuta prije rezanja.


Korak 4

U međuvremenu izmješajte kiselo vrhnje, hren, kvasinu, šećer i sol te izlijte umak u manju posudu u kojoj ćete ga poslužiti. Govedinu i povrće složite na zagrijan pladanj, ukrasite potočarkom te poslužite s umakom.

Komentiraj

Više recepata

Pirjani ramstek

Pirjani ramstek

Pirjani ramstek u pikantnom goveđem temeljcu sa svježim zelenim mahunama, celerom te mekim komadićima švedske repe i krumpirom čine hranjivu i sočnu osnovu.

Orange Juice

Boiled Crab

Baked Bread