Recept

Kraljevsko goveđe pečenje

By: Kuhaj.hr

Ljutkasti umak od hrena obogatit će okus ovog sočnog nedjeljnog pečenja.

Kraljevsko goveđe pečenje

Serviranja

6

Vrijeme pripreme

115 minuta

Tip jela

Glavno jelo

Sastojci

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 900 g krumpira, oguliti i izrezati
  • 6 komada mrkve, očistiti i narezati
  • 6 pastrnjaka, izrezati na četvrtine
  • 2 luka, očistiti i izrezati na četvrtine
  • 1 čajna žličica suhog mažurana
  • 1/2 čajne žličice soli, svježe mljeveni crni papar
  • 1,1 kg srednjeg dijela goveđeg buta, bez masnoće
  • nekoliko listova potočarke za ukras
  • Sastojci za umak
  • 150 ml kiselog vrhnja
  • 4 čajne žličice sitno ribanog svježeg hrena ili hrena iz bočice
  • 1 žlica bijele kvasine
  • 1/4 čajne žličice šećera
  • 1/4 čajne žličice soli

Korak po korak instrukcije

Korak 1

Zagrijte pećnicu na 220°C  te u njoj zagrijavajte veći lim za pečenje s uljem 30-tak sekundi. U lim stavite luk, mrkvu, krumpir i pastrnjak, pospite s malo mažurana, soli te papra. Protresite povrće i pecite 10 minuta.


Korak 2

Govedinu obrišite papirnatim ubrusom te začinite preostalom solju i paprom. Pojačajte temperaturu pećnice na 230°C. Meso položite među povrće.


Korak 3

Pecite bez poklopca 25 minuta, potom smanjite temperaturu na 180°C. Uz povremeno okretanje mesa i povrća, pecite 32-36 minuta kako biste dobili krvavu govedinu, 40-44 minute za srednje pečenu te 44-48 za dobro pečenu. Izvadite lim iz pećnice, lagano ga pokrijte folijom te ostavite meso da stoji 15 minuta prije rezanja.


Korak 4

U međuvremenu izmješajte kiselo vrhnje, hren, kvasinu, šećer i sol te izlijte umak u manju posudu u kojoj ćete ga poslužiti. Govedinu i povrće složite na zagrijan pladanj, ukrasite potočarkom te poslužite s umakom.

Komentiraj

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Više recepata

Najskuplji noževi za kuhinju

Najskuplji noževi za kuhinju

Iz mnogih kulinarskih natjecanja su mnogi gledatelji naučili da svi strastveni kuhari i kuhariceu natjecanja ulaze i izlaze sa svojim noževima. Kulinarski blogovi i gastro nomadi nas isto vode tragom

Orange Juice

Boiled Crab

Baked Bread