Načini pripreme namirnica

 Hranu i namirnice možemo pripremiti različitim metodama bilo da kuhamo u restoranu ili kod kuće. Važno je napomenuti da način pripreme hrane itekako može utjecati na nutritivnu vrijednost namirnica. Kod pripreme hrane najvažnije je da pazimo na njezinu kvalitetu, zato koristite one metode koje štite i zadržavaju hranjive sastojke u jelu.

Pečenje

pečenjeIzvrstan ukus hrane pripremljen je kroz različite tehnike, a jedna od njih je pečenje. Upoznati se s ovim načinom pripreme osigurat će savršenstvo arome. Tradicionalno, pečenje spada u najstariji oblik pripreme hrane. Metoda pečenje može se primijeniti kod pripreme mesa, ribe, povrća, jela i poslastice od testa.

Ako želite vrlo jednostavan način pripreme hrane pri čemu nije potreban stalni nadzor, pečenje je svakako izvrsna metoda. Pečenjem hrane postižu se najbolji rezultati i sa znatno manje napora. Pečenje podrazumijeva metodu suhe pripreme hrane, gdje topli zrak iz pećnice, otvoreni plamen ili drugi izvor toplote u potpunosti je ravnomjerno okružuje sa svih strana.

Naime, pečenje je jedan od najrasprostranjenijih načina da se pripremi ukusno meso, povrće, tjestenine, kao i mnoge vrste poslastica. Hrana koja je pripremljena pečenjem ima bolju teksturu i ukus u odnosu na onu koja je kuhana. Procesom pečenja se iskorištavaju svi prirodni izvori šećera unutar hrane što im daje mnogo slađi ukus.

Hrana koja se peče u pećnici obično podrazumijeva visoku temperaturu kako bi se postigla smeđa boja, u isto vrijeme potrebno je da unutrašnjost hrane bude pečena do željene finoće i hrskavosti. Pečenje je odlična metoda da se hrana ravnomjerno ispeče, što joj daje nevjerojatan bogat ukus. Kada je riječ o pečenju povrća primjenjuje se umjerena ili jača toplota pod uvjetom da je povrće premazano maslinovim uljem kako bi se pravilno ispeklo sa svih strana. Budući da vrijeme pečenja može varirati, veličina isječenog povrća treba da je ujednačena. Povrće kao što je krumpir, karfiol smatraju se izvrsnim za pečenje, dok se sladak paradajz peče na nižim temperaturama kako bi zadržao svoj prekrasni ukus.

Za razliku od drugih metoda obrade, pečenje znatno pojačava i obogaćuje aromu i daje prirodan ukus. S’ s obzirom na to da je pečenje u pećnici vrlo jednostavan postupak pripreme, odnosno termičke obrade, ono ne zahtjeva često nadgledanje tokom cijelog postupka.

Pečenje, kao način pripreme, je idealan za različite vrste mesa. Za postizanje najboljih rezultata uvijek se preporučuje da se pećnica unaprijed zagrije na preporučenu temperaturu pre dodavanja namirnica. Kada je u pitanju pečenje, srednji stalak se smatra najboljim jer toplina najprilagođenija za obje strane mesa. Temperatura pečenja se razlikuje za povrće i meso.

Umjerena temperatura 190°C smatra se izvrsnom za povrće, jer voda brzo isprava, a povrće je meko i neće previše porumeniti. Za velike komade mesa preporučuje se peći ih na umjereno vrućoj temperaturi od 120°C do 250°C , kako bi se ravnomjerno ispeklo sa svih strana. Previše visoke temperature bi na početku ispekle vanjsku stranu mesa, dok bi iznutra meso ostalo nepečeno. Zbog toga je najbolje veće komade mesa peći postepeno prilagođavajući temperaturu dok se ne dobije zlatno smeđa boja.