Recept

Prženi grah

By: Kuhaj.hr

Ovo je klasični prilog uz meksička glavna jela, bez obzira je li riječ o peradi ili mesu, povrću ili siru.

Prženi grah

Serviranja

6-8

Vrijeme pripreme

150 minuta

Tip jela

Prilozi

Sastojci

  • 225 g suhog graha (trešnjevca)
  • 1 lovorov list
  • 90 ml (6 jušnih žlica) biljnog ulja
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Naribani mekani sir
  • Narezana zelena salata
  • Tortille od pšeničnog brašna

Korak po korak instrukcije

Korak 1

Grah namačite preko noći u mnogo hladne vode. Druga mogućnost je da stavite grah u hladnu vodu, pustite da provri i neka kuha 10 minuta. Pokrijte i odložite na 1 sat. Promijenite vodu, dodajte lovorov list i pustite da provri. Kuhajte na jakoj vatri barem 10 minuta. Pokrijte i kuhajte oko 2 sata na laganoj vatri, ili dok grah sasvim ne omekša. Ocijedite grah i spremite malenu količinu tekućine od kuhanja. Bacite lovorov list.


Korak 2

Zagrijte ulje u tavi debelog dna. Dodajte grah i dok se prži, gnječite ga stražnjom stranom žlice. Nemojte previše gnječiti – otprilike 1/3 graha trebala bi ostati cijela. Začinite solju i paprom prema ukusu.


Korak 3

Raširite grah po tavi i upržavajte dok se dno ne ukruti, ali ne smije potamnjeti. Okrenite grah i pržite s druge strane.


Korak 4

Pospite sirom i pržite dok se sir ne rastopi. Poslužite uz zelenu salatu i tople tortille ili tortilla čips.


Korak 5

Za mnogo bržu, iako manje autentičnu varijaciju, upotrijebite crveni grah iz limenke umjesto suhog pinto graha.


Korak 6

Pazite da grah pržite na jakoj vatri barem 10 minuta, te da je sasvim mekan prije posluživanja.

Komentiraj

Više recepata

Tortille od pšeničnog brašna

Tortille od pšeničnog brašna

Tortille napravljene od pšeničnog brašna umjesto kukuruznog tradicionalno su jelo u sjevernom Meksiku, te ih je lakše napraviti nego one od kukuruza.

Meksička riža

Meksička riža

Jednostavno, a ipak živopisno i ukusno jelo od riže, izvrstan je odabir kao prilog uz glavno jelo.

Marinirane pečene paprike

Marinirane pečene paprike

Marinirane pečene paprike su izvrstan odabir kao prilog, a pečenje paprika na roštilju olakšava guljenje kože, i daje im slasni i pomalo zadimljeni okus.

Orange Juice

Boiled Crab

Baked Bread