Recept

Slasna svinjetina s gljivama i rezancima

By: Kuhaj.hr

Suhe gljive daju poseban “šumski” okus ovom jelu. Možete ih pronaći u većini trgovina zdravom hranom ili supermarketima. Ako ih nemate, 400 g svježih gljiva te kokošji temeljac umjesto vode bit će dobra zamjena.

Slasna svinjetina s gljivama i rezancima

Serviranja

6

Vrijeme pripreme

70 minuta

Tip jela

Glavno jelo

Sastojci

  • 15 g suhih vrganja ili gljiva ši-take
  • 425 ml kipuće vode
  • 60 g brašna
  • 1/2 čajne žličice soli, svježe mljeveni crni papar
  • 675 g svinjske pečenice bez masti, tanko izrezati
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 8 komada ljutike, očistiti, prepoloviti
  • 340 g svježih gljiva, očistiti i izrezati na četvrtine
  • 4 žlice suhog šerija
  • 1 žlica svježeg kosanog estragona ili 1 čajna žličica suhog esrtagona
  • 340 g kineskih rezanaca srednje debljine
  • 340 g kratkih zelenih mahuna
  • 2 žlice limunovog soka
  • 4 žlice vrhnja za kuhanje

Korak po korak instrukcije

Korak 1

Suhe gljive stavite u posudu te ih prelijte vodom. Neka se namaču 30 minuta.


Korak 2

Za to vrijeme u plastičnu vrećicu uspite brašno, sol i malo papra. Ubacite meso te dobro protresite da se meso uvalja u smjesu. Ulje jako zagrijte u velikoj vatrostalnoj posudi te 5 minuta pržite po šaku mesa odjednom sve dok ne dobije smeđastu boju. Izvadite meso na tanjur i ostavite sa strane.


Korak 3

U istoj posudi popržite ljutiku i svježe gljive te mješajte dok ne omekšaju. Ako treba, dodajte još ulja. Umiješajte šeri te kuhajte 2 minute skupljajući smeđe ostatke prženja s dna.


Korak 4

Gljive procijedite kroz sito obloženo pamučnom tkaninom i ostavite da se ocijede. Tekućinu sačuvajte. Gljive dobro isperite pod mlazom vode kako bi se odstranila svaka nečistoća. Ako treba, nasjeckajte gljive.


Korak 5

Gljive, zajedno s ocijeđenom tekućinom, dodajte ljutiki. Umiješajte estragon i meso te pustite da zakuha. Smanjite vatru, poklopite i krčkajte 15 min, tj. dok meso ne postane posve meko. Za to vrijeme, skuhajte rezance i ocijedite.


Korak 6

Mesu i gljivama dodajte mahune i limunov sok, poklopite te lagano kuhajte 10 minuta da mahune omekšaju. Umiješajte vrhnje i rezance te zagrijavajte 2-3 minute uz neprestano miješanje. Poslužite

Komentiraj

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Više recepata

Najskuplji noževi za kuhinju

Najskuplji noževi za kuhinju

Iz mnogih kulinarskih natjecanja su mnogi gledatelji naučili da svi strastveni kuhari i kuhariceu natjecanja ulaze i izlaze sa svojim noževima. Kulinarski blogovi i gastro nomadi nas isto vode tragom

Orange Juice

Boiled Crab

Baked Bread