Recept

Slasna svinjetina s gljivama i rezancima

By: Kuhaj.hr

Suhe gljive daju poseban “šumski” okus ovom jelu. Možete ih pronaći u većini trgovina zdravom hranom ili supermarketima. Ako ih nemate, 400 g svježih gljiva te kokošji temeljac umjesto vode bit će dobra zamjena.

Slasna svinjetina s gljivama i rezancima

Serviranja

6

Vrijeme pripreme

70 minuta

Tip jela

Glavno jelo

Sastojci

  • 15 g suhih vrganja ili gljiva ši-take
  • 425 ml kipuće vode
  • 60 g brašna
  • 1/2 čajne žličice soli, svježe mljeveni crni papar
  • 675 g svinjske pečenice bez masti, tanko izrezati
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 8 komada ljutike, očistiti, prepoloviti
  • 340 g svježih gljiva, očistiti i izrezati na četvrtine
  • 4 žlice suhog šerija
  • 1 žlica svježeg kosanog estragona ili 1 čajna žličica suhog esrtagona
  • 340 g kineskih rezanaca srednje debljine
  • 340 g kratkih zelenih mahuna
  • 2 žlice limunovog soka
  • 4 žlice vrhnja za kuhanje

Korak po korak instrukcije

Korak 1

Suhe gljive stavite u posudu te ih prelijte vodom. Neka se namaču 30 minuta.


Korak 2

Za to vrijeme u plastičnu vrećicu uspite brašno, sol i malo papra. Ubacite meso te dobro protresite da se meso uvalja u smjesu. Ulje jako zagrijte u velikoj vatrostalnoj posudi te 5 minuta pržite po šaku mesa odjednom sve dok ne dobije smeđastu boju. Izvadite meso na tanjur i ostavite sa strane.


Korak 3

U istoj posudi popržite ljutiku i svježe gljive te mješajte dok ne omekšaju. Ako treba, dodajte još ulja. Umiješajte šeri te kuhajte 2 minute skupljajući smeđe ostatke prženja s dna.


Korak 4

Gljive procijedite kroz sito obloženo pamučnom tkaninom i ostavite da se ocijede. Tekućinu sačuvajte. Gljive dobro isperite pod mlazom vode kako bi se odstranila svaka nečistoća. Ako treba, nasjeckajte gljive.


Korak 5

Gljive, zajedno s ocijeđenom tekućinom, dodajte ljutiki. Umiješajte estragon i meso te pustite da zakuha. Smanjite vatru, poklopite i krčkajte 15 min, tj. dok meso ne postane posve meko. Za to vrijeme, skuhajte rezance i ocijedite.


Korak 6

Mesu i gljivama dodajte mahune i limunov sok, poklopite te lagano kuhajte 10 minuta da mahune omekšaju. Umiješajte vrhnje i rezance te zagrijavajte 2-3 minute uz neprestano miješanje. Poslužite

Komentiraj

Više recepata

Pirjani ramstek

Pirjani ramstek

Pirjani ramstek u pikantnom goveđem temeljcu sa svježim zelenim mahunama, celerom te mekim komadićima švedske repe i krumpirom čine hranjivu i sočnu osnovu.

Orange Juice

Boiled Crab

Baked Bread