Taco umak
By: Kuhaj.hr
Ovaj osnovni recept često se primjenjuje u meksičkom kuhanju – kao umak, prelijev ili za umakanje.
Serviranja
4
Vrijeme pripreme
30 minuta
Tip jela
Umak
Sastojci
- 15 ml (1 jušna žlica) biljnog ulja
- 1 luk, narezan na kockice
- 1 zelena paprika, narezana na kockice
- 1/2-1 crveni ili zeleni čili
- 2,5 ml (1/2 čajne žličice) mljevenog kumina
- 2,5 ml (1/2 čajne žličice) mljevenog korijandra
- 1/2 zgnječenog češnja češnjaka
- Prstohvat soli, papra i šećera
- 400 g rajčice iz limenke
- Pire od rajčica (po želji)
Korak po korak instrukcije
Korak 1
Na laganoj vatri zagrijte ulje u posudi debelog dna. Dodajte luk i papriku. Kuhajte dok malo ne omekšaju, često miješajući.
Korak 2
Sitno nasjeckajte čili i stavite ga u posudu zajedno s kuminom, korijandrom i češnjakom. Kuhajte još 2-3 minute, često miješajući.
Korak 3
Dodajte sol, papar, šećer i rajčice zajedno sa sokom, te dobro promiješajte.
Korak 4
Kuhajte još 5-6 minuta na umjerenoj vatri, dok se količina ne smanji i lagano zgusne. Dodajte pire od rajčica radi boje, ako je potrebno. Provjerite začinjenost i upotrijebite vruće ili hladno, ovisno o receptu.
Korak 5
Upotrijebite kao umak ili preljev za glavna jela od ribe, mesa ili peradi. Upotrijebite za taco, tostade i nacho, te za umakanje tortilla čipsa ili svježeg povrća.
Korak 6
Upotrijebite crvenu ili žutu papriku umjesto zelene.
Korak 7
Taco umak se može zamrznuti. Napunite posudice na sobnoj temperaturi. Obilježite natpisima i zamrznite (do 3 mjeseca). Odmrznite na sobnoj temperaturi.
Komentiraj
Više recepata
Umak od hrena
Umak od hrena možete napraviti u blažoj ili ljućoj varijanti ovisno kako vam odgovara. Za svega 15 ak minuta složite umak koji paše uz mesna jela.
Umak od rajčica
Umak od rajčica najčešće se poslužuje uz kuhano meso. Napravite domaći umak od rajčice za svega sat vremena pripreme uz osnovne namirnice iz vrta.