Recept

Taco umak

By: Kuhaj.hr

Ovaj osnovni recept često se primjenjuje u meksičkom kuhanju – kao umak, prelijev ili za umakanje.

Taco umak

Serviranja

4

Vrijeme pripreme

30 minuta

Tip jela

Umak

Sastojci

  • 15 ml (1 jušna žlica) biljnog ulja
  • 1 luk, narezan na kockice
  • 1 zelena paprika, narezana na kockice
  • 1/2-1 crveni ili zeleni čili
  • 2,5 ml (1/2 čajne žličice) mljevenog kumina
  • 2,5 ml (1/2 čajne žličice) mljevenog korijandra
  • 1/2 zgnječenog češnja češnjaka
  • Prstohvat soli, papra i šećera
  • 400 g rajčice iz limenke
  • Pire od rajčica (po želji)

Korak po korak instrukcije

Korak 1

Na laganoj vatri zagrijte ulje u posudi debelog dna. Dodajte luk i papriku. Kuhajte dok malo ne omekšaju, često miješajući.


Korak 2

Sitno nasjeckajte čili i stavite ga u posudu zajedno s kuminom, korijandrom i češnjakom. Kuhajte još 2-3 minute, često miješajući.


Korak 3

Dodajte sol, papar, šećer i rajčice zajedno sa sokom, te dobro promiješajte.


Korak 4

Kuhajte još 5-6 minuta na umjerenoj vatri, dok se količina ne smanji i lagano zgusne. Dodajte pire od rajčica radi boje, ako je potrebno. Provjerite začinjenost i upotrijebite vruće ili hladno, ovisno o receptu.


Korak 5

Upotrijebite kao umak ili preljev za glavna jela od ribe, mesa ili peradi. Upotrijebite za taco, tostade i nacho, te za umakanje tortilla čipsa ili svježeg povrća.


Korak 6

Upotrijebite crvenu ili žutu papriku umjesto zelene.


Korak 7

Taco umak se može zamrznuti. Napunite posudice na sobnoj temperaturi. Obilježite natpisima i zamrznite (do 3 mjeseca). Odmrznite na sobnoj temperaturi.

Komentiraj

Više recepata

Orange Juice

Boiled Crab

Baked Bread