Recept

Domaći ajvar

By: Kuhaj.hr

Postoje mnogi recepti za ajvar, a mi ćemo se danas pozabaviti receptum koji je višestruko provjeren.

domaći ajvar

Serviranja

4

Vrijeme pripreme

2 – 3 sata

Tip jela

Zimnica

Sastojci

  • 10 kg crvene mesnate paprike (može biti babura, rog i paradajzerica pomiješano).
  • 2 kg patišon tikvica ili cukina (a može i kombinacija)
  • 1 kg crvenog luka
  • 1-2 glavice češnjaka
  • 3 l jabučnog octa
  • 0,5 l ulja
  • sol, nekoliko ljutih feferona

Korak po korak instrukcije

Korak 1

Papriku operite i očistite od sjemenki, te ostavite u polovicama (veće u četvrtinama).


Korak 2

Tikvice operite i narežite na ploške debljine do pola cm. Tikvice ne treba guliti ako su mlade, a i sjemenke se odvajaju samo kod starijih plodova.


Korak 3

Crveni luk očistite i narežite na kolutove debljine 1 cm, u većoj posudi zagrijte do vrenja jabučni ocat sa solju i vodom (da bude ugudno kiselo i slano) i u kipući ocat ubacujte očišćenu papriku na kuhanje. Kuha se 5 do 10 min (zavisno od debljine mesa paprike) i vadi šupljum žlicom ili cjediljkom u veće cjedilo da se još malo ocijedi.


Korak 4

Poslije paprike kuhajte tikvice i na kraju luk i češnjak. Ako imate veću količinu. možete povremeno dodati octa i soli, jer paprika kuhanjem upija, pa treba malo pojačati okuse. Sve kuhano stavljajte u cjedilo da se ocijedi, a zatim sameljite u stroju za meso, za povrće ili u mikseru. Po želji možete miksati jače ili ostavljatikomadiće povrća da budu vidljivi u gutovom ajvaru. Papriku ne valja prekuhati. jer će se prilikom mljevenja odvojiti kožica (što se ne događa ako kuhate normalno).


Korak 5

U posudu debelog dna ulijte ulje i malo zagrijte, te ubacite sve mljeveno kuhano povrće. Sada počinje proces pečenja ajvara i potrebno ga je češće miješali da brže isparava, a da ne zagori. Kad vam se učini da je dovoljno gust, dodajte začine po želji: sitno sjeckane feferone 1-2 kom. papar (ako ga inače upotrebljavate), malo smeđeg šećera (ako vam je prekiselo), još malo soli i octa ako okus nije još “pravi“. Odvojite dio na tanjurić, tanko razmažite i ostavite da se ohladi. Gustoća i okusi jako sa razlikuju kad se ohladi. To neka vam bude pravo mjerilo da li još treba peći ili dodati još kojeg začina po vašem ukusu.


Korak 6

Pripremite vruće staklenke s navojem i kad ocijenite da su okus i gustoća “pravi” punite vrućim ajvarom vruće staklenke, odmah zatvarajte i stavljajte u pećnicu na 100″C još jedan sat da se steriliziraju. Ostavile ih u pećnici dok se potpuno ne ohlade, a zatim ih spremite u smočnicu ili u podrum. Vruće bočice se mogu hladiti i zamotane u deku ili u putnim hladnjacima, ako imate više ajvara za sterilizaciju.

Komentiraj

Više recepata

Usoljena crvena paprika

Usoljena crvena paprika

Usoljena crvena paprika u staklenci. Recept kako napraviti usoljenu papriku i spremiti ju za zimnicu. Pokušajte provjerenim receptima naših predaka.

Pirjano povrće za đuveč

Pirjano povrće za đuveč

Pirjano povrće za đuveč možete pripremiti kao zimnicu. Punite u staklenku te skladištite na hladnom i tamnom mjestu kako bi ostala sviježa.

Orange Juice

Boiled Crab

Baked Bread