Calzone s tri vrste sira
By: Kuhaj.hr
Calzone ili punjena preklopljena pizza specijalitet je južne italije, točnije Napulja. Tijesto možete umijesiti sami ili upotrijebiti gotovo tijesto za pizzu.
Serviranja
4
Vrijeme pripreme
135 minuta
Tip jela
Vegetarijanska hrana
Sastojci
- Za tijesto
- 200 ml mlake vode
- 1/2 čajne žličice šećera u prahu
- 1 1/2 čajna žličica suhog kvasca
- 350 g oštrog brašna
- 1/2 čajne žličice soli
- 15 g maslaca
- Za nadjev
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 luk, očistiti i iskosati
- 1 manja crvena paprika, odstraniti sjemenke i nasjeckati
- 1 češanj češnjaka, očistiti i iskosati
- 1 žlica svježeg kosanog bosiljka ili 1 čajna žličica suhog bosiljka
- 340 g cvjetića brokule
- 2 žlice suhog bijelog vina ili vode
- 225 g sira ricotta
- 115 g ribanog sira mozzarella
- 60 g ribanog parmezana
- 1 jaje, umutiti
- svježe mljeveni crni papar
- kolutići crvene paprike i listići svježeg mažurana za ukras
Korak po korak instrukcije
Korak 1
Zamijesite tijesto. Dok se tijesto diže, u posudi zagrijte ulje te propirjajte luk, papriku i češnjak. Umiješajte bosiljak, brokulu te vino ili vodu. Poklopite i kuhajte 5 minuta. Sklonite posudu s vatre pa umiješajte ricottu, mozzarellu i polovicu količine parmezana, umućeno jaje te nešto papra. Poklopite i ostavite sa strane.
Korak 2
Zagrijte pećnicu na 200°C. Mijesite dignuto tijesto 5 minuta pa razdijelite na četiri dijela. Na radnoj plohi posutoj brašnom razvaljajte svaki komad tijesta u oblik ovala 20 cm x 15 cm. Po četvrt nadjeva izgrabite u sredini razvaljanog tijesta a od ruba ostavite 2,5 cm. Rubove lagano namažite hladnom vodom, preklopite tijesto po dužini kako bi se nadjev potpuno zatvorio. Pritisnite rubove zajedno pa calzone stavite na lagano pobrašnjen lim za pečenje.
Korak 3
Calzone premažite hladnom vodom i posipajte parmezanom. Pecite u gornjem dijelu pećnice 15-20 minuta dok se dobro ne digne. Ukrasite kolutićima crvene paprike i listićima mažurana. Uz jelo poslužite salatu.
Komentiraj
Više recepata
Artičoke s graškom
Artičoke s graškom su omiljeno jelo vegana. Napravite ovo jelo po receptu koji vam donosimo. Artičoke s graškom poslužite uvijek na toplom tanjuru.
Pita s porilukom i krumpirom
Mrežasto tijesto pretvara slasnu pitu od poriluka i krumpira u pravu poslasticu za oči.
Gratinirani krumpir s paprikom
Slojevi luka, zelenih paprika i krumpira mekšaju pod vrućim sirom. Ovo jednostavno jelo jednako je ukusno i kad je hladno.