Recept

Pita s porilukom i krumpirom

By: Kuhaj.hr

Mrežasto tijesto pretvara slasnu pitu od poriluka i krumpira u pravu poslasticu za oči.

Pita s porilukom i krumpirom

Serviranja

6

Vrijeme pripreme

100 minuta

Tip jela

Vegetarijanska hrana

Sastojci

  • Za tijesto
  • 225 g brašna
  • 1/8 čajne žličice soli
  • 115 g maslaca
  • 60 g ribanog parmezana
  • 1/8 čajne žličice kajenske paprike
  • 1/8 čajne žličice gorušice u prahu
  • 1 jaje, umutiti
  • 2-3 čajne žlice hladne vode
  • Za nadjev
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 450 g poriluka, tanko narezati i oprati
  • 1 čajna žličica mravinca
  • 30 g brašna
  • 285 ml povrtnog temeljca
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • svježe mljeveni crni papar
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice ribanog muškatnog oraščića
  • tanko ribana korica i sok 1/2 limuna
  • 340 g kuhanog krumpira, izrezati na ploškice
  • 2 žlice mlijeka za glazuru

Korak po korak instrukcije

Korak 1

Načinite tijesto uz dodatak parmezana, kajenske paprike i gorušice u prahu prije nego što umiješate jaje. Stavite u plastičnu vrećicu pa u hladnjak.


Korak 2

Za to vrijeme zagrijte maslac u velikoj posudi te pirjajte poriluk dok ne omekša. Umiješajte mravinac i brašno, zalijte temeljcem pa zakuhajte. Miješajte sve dok se umak ne zgusne. Dodajte vrhnje, nešto papra, sol, muškatni oraščić, limunovu koricu i sok. Sklonite s vatre pa ostavite da se hladi 30 minuta.


Korak 3

Zagrijte pećnicu na 220°C. Na radnoj plohi posutoj brašnom razvaljajte tri četvrtine tijesta na oblik kalupa 30 cm x 18 cm. Kalup obložite tijestom te pažljivo obrežite rubove. Na dno složite ploškice krumpira te na njega umak s porilukom.


Korak 4

Izmjesite ostatke tijesta zajedno s preostalom četvrtinom te izvaljajte na veličinu 30 cm x 15 cm te po dužini izrežite na 16 tankih trakica. Rubove tijesta u kalupu premažite hladnom vodom pa na vrh položite trakice u obliku mreže. Krajeve trakica utisnite u rubove tijesta, premažite mlijekom te pecite u sredini pećnice 30 – 40 minuta. Poslužite jelo.

Komentiraj

Više recepata

Orange Juice

Boiled Crab

Baked Bread