Recept

Domaći ajvar

By: Kuhaj.hr

Postoje mnogi recepti za ajvar, a mi ćemo se danas pozabaviti receptum koji je višestruko provjeren.

domaći ajvar

Serviranja

4

Vrijeme pripreme

2 – 3 sata

Tip jela

Zimnica

Sastojci

  • 10 kg crvene mesnate paprike (može biti babura, rog i paradajzerica pomiješano).
  • 2 kg patišon tikvica ili cukina (a može i kombinacija)
  • 1 kg crvenog luka
  • 1-2 glavice češnjaka
  • 3 l jabučnog octa
  • 0,5 l ulja
  • sol, nekoliko ljutih feferona

Korak po korak instrukcije

Korak 1

Papriku operite i očistite od sjemenki, te ostavite u polovicama (veće u četvrtinama).


Korak 2

Tikvice operite i narežite na ploške debljine do pola cm. Tikvice ne treba guliti ako su mlade, a i sjemenke se odvajaju samo kod starijih plodova.


Korak 3

Crveni luk očistite i narežite na kolutove debljine 1 cm, u većoj posudi zagrijte do vrenja jabučni ocat sa solju i vodom (da bude ugudno kiselo i slano) i u kipući ocat ubacujte očišćenu papriku na kuhanje. Kuha se 5 do 10 min (zavisno od debljine mesa paprike) i vadi šupljum žlicom ili cjediljkom u veće cjedilo da se još malo ocijedi.


Korak 4

Poslije paprike kuhajte tikvice i na kraju luk i češnjak. Ako imate veću količinu. možete povremeno dodati octa i soli, jer paprika kuhanjem upija, pa treba malo pojačati okuse. Sve kuhano stavljajte u cjedilo da se ocijedi, a zatim sameljite u stroju za meso, za povrće ili u mikseru. Po želji možete miksati jače ili ostavljatikomadiće povrća da budu vidljivi u gutovom ajvaru. Papriku ne valja prekuhati. jer će se prilikom mljevenja odvojiti kožica (što se ne događa ako kuhate normalno).


Korak 5

U posudu debelog dna ulijte ulje i malo zagrijte, te ubacite sve mljeveno kuhano povrće. Sada počinje proces pečenja ajvara i potrebno ga je češće miješali da brže isparava, a da ne zagori. Kad vam se učini da je dovoljno gust, dodajte začine po želji: sitno sjeckane feferone 1-2 kom. papar (ako ga inače upotrebljavate), malo smeđeg šećera (ako vam je prekiselo), još malo soli i octa ako okus nije još “pravi“. Odvojite dio na tanjurić, tanko razmažite i ostavite da se ohladi. Gustoća i okusi jako sa razlikuju kad se ohladi. To neka vam bude pravo mjerilo da li još treba peći ili dodati još kojeg začina po vašem ukusu.


Korak 6

Pripremite vruće staklenke s navojem i kad ocijenite da su okus i gustoća “pravi” punite vrućim ajvarom vruće staklenke, odmah zatvarajte i stavljajte u pećnicu na 100″C još jedan sat da se steriliziraju. Ostavile ih u pećnici dok se potpuno ne ohlade, a zatim ih spremite u smočnicu ili u podrum. Vruće bočice se mogu hladiti i zamotane u deku ili u putnim hladnjacima, ako imate više ajvara za sterilizaciju.

Komentiraj

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Više recepata

Usoljena crvena paprika

Usoljena crvena paprika

Usoljena crvena paprika u staklenci. Recept kako napraviti usoljenu papriku i spremiti ju za zimnicu. Pokušajte provjerenim receptima naših predaka.

Pirjano povrće za đuveč

Pirjano povrće za đuveč

Pirjano povrće za đuveč možete pripremiti kao zimnicu. Punite u staklenku te skladištite na hladnom i tamnom mjestu kako bi ostala sviježa.

Orange Juice

Boiled Crab

Baked Bread