Recept

Južnjački riblji rižoto

By: Kuhaj.hr

Mesnata slanina, pastrva, celer i riža zajedno čine izdašno jelo omiljeno u Južnoj Karolini u SAD-u.

Južnjački riblji rižoto

Serviranja

4

Vrijeme pripreme

70 minuta

Tip jela

Riba

Sastojci

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 115 g nedimljene mesnate slanine, odstraniti masnoću i sitno narezati
  • 3 peteljke celera, očistiti i nasjeckati
  • 1 zelena paprika, odstraniti sjemenke i nasjeckati
  • 1 veći luk, očistiti i iskosati
  • 175 g bijele riže dugog zrna
  • 400 g sjeckanih peleta
  • 425 ml ribljeg ili povrtnog temeljca
  • 2 žlice destiliranog bijelog octa
  • 2 žlice balzamičkog octa
  • 1/2 čajne žličice mljevenog cimeta
  • 1/8 čajne žličice mljevenih klinčića
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1/2 čajne žličice ljutog umaka od crvenih paprika
  • 675 g fileta pastrve, odstraniti kožu i sitno narezati
  • listići svježeg peršina za ukras

Korak po korak instrukcije

Korak 1

Zagrijte ulje u velikoj, plitkoj vatrostalnoj posudi te pržite slaninu dok ne postane hrskava. Dodajte celer, papar i luk te pirjajte dok ne omekšaju.


Korak 2

Umiješajte rižu, pelete i temeljac pa pustite da jelo proključa. Ulijte bijeli i balzamički ocat, klinčiće, sol te ljuti umak od paprika. Smanjite vatru, poklopite i krčkajte uz povremeno miješanje oko 15 minuta sve dok riža ne bude gotovo kuhana.


Korak 3

Pažljivo umiješajte ribu, poklopite i krčkajte 8-10 minuta dok se riba ne počne lagano raspadati na listiće, a riža ne bude potpuno kuhana. Ukrasite listićima peršina i poslužite.

Komentiraj

Više recepata

Ruska riblja pita

Ruska riblja pita

Ovom ekonomičnom inačicom tradicionalnoga ruskog jela kulebyaky, pite od lososa, riže ili durum pšenice i tvrdo kuhanim jajima – lako ćete zadiviti goste.

Losos u tijestu

Losos u tijestu

Za promjenu ovo jelo možete pripremiti s tunjevinom iz limenke, a umjesto tijesta za savijaču možete staviti lisnato ili pak prhko tijesto.

Orange Juice

Boiled Crab

Baked Bread