Riblja pita s krumpirom
By: Kuhaj.hr
Crne masline obogaćuju ovu jednostavnu pitu s komadićima bakalara i pasiranim krumpirom posutim sjeckanim bademima. Za tijesto možete iskoristiti ostatke pire krumpira, a tijesto i umak od rajčice pripremite unaprijed. Čuvajte ih odvojene u hladnjaku sve dok ih ne odlučite iskoristiti.
Serviranja
4
Vrijeme pripreme
105 minuta
Tip jela
Riba
Sastojci
- 550 g krumpira, oguliti, izrezati na četvrtine
- 30 g maslaca
- 1 jaje, lagano umutiti
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 paprike, 1 crvena i 1 zelena, odstraniti sjemenke, narezati na deblje kolutiće
- 3 češnja češnjaka, očistiti i iskosati
- 800 g peleta
- 1/4 čajne žličice soli, svježe mljeveni crni papar
- 30 g crnih maslina bez koštica, nasjeckati
- 450 g fileta bakalara, odstraniti kožu i kosti, izrezati na kockice
- 60 g sjeckanih badema
- 6 crnih maslina bez koštica za ukras
Korak po korak instrukcije
Korak 1
Zagrijte pećnicu na 220°C. Skuhajte krumpir, ocijedite i ispasirajte s maslacem i polovicom umućenog jajeta. Smjesu rasporedite na dno i stranice velikog kalupa za pite. Čajnom čličicom valovito oblikujte rub pite. Premažite krumpir ostatkom umućenog jajeta te pecite u pećnici 15 minuta.
Korak 2
U međuvremenu zagrijte ulje u velikoj tavi te 5 minuta pirjajte papriku i češnjak da paprika omekša. Povremeno promiješajte. Dodajte pelate i pustite da proključa. Smanjite vatru i krčkajte bez poklopca 15 minuta ili sve dok se tekućina ne ukuha za polovicu. Umiješajte sjeckane masline.
Korak 3
Jednu trećinu smjese stavite žlicom na pečenu koricu od krumpira. Na umak rasporedite polovicu bakalara pa opet zalijte trećinom umaka. Složite još jedan sloj s bakalarom te zalijte umakom. Posipajte sjeckanim bademima.
Korak 4
Pecite u sredini pećnice 20-25 minuta ili dok se riba ne počne raspadati, što možete provjeriti vilicom. ukrasite maslinama i poslužite s domaćim kruhom.
Komentiraj
Više recepata
Ruska riblja pita
Ovom ekonomičnom inačicom tradicionalnoga ruskog jela kulebyaky, pite od lososa, riže ili durum pšenice i tvrdo kuhanim jajima – lako ćete zadiviti goste.
Losos u tijestu
Za promjenu ovo jelo možete pripremiti s tunjevinom iz limenke, a umjesto tijesta za savijaču možete staviti lisnato ili pak prhko tijesto.
Riblje varivo na portugalski
Obilne količine rombe i arbuna kuhane s dagnjama, sipicama, rajčicom te oštrim češnjakom daju izdašno varivo.