Recept

Losos u tijestu

By: Kuhaj.hr

Paketić zamrznutih kora za savijaču i losos iz limenke za kratko vrijeme preobrazit će se u zamamnu pitu. Za promjenu ovo jelo možete pripremiti s tunjevinom iz limenke, a umjesto tijesta za savijaču možete staviti lisnato ili pak prhko tijesto.

Losos u tijestu

Serviranja

4

Vrijeme pripreme

85 minuta

Tip jela

Riba

Sastojci

  • 185 g neslanog maslaca
  • 1 luk, očistiti i sitno iskosati
  • 1 manja zelena paprika, odstraniti sjemenke i sitno narezati
  • 2 peteljke celera, očistiti, sitno isjeckati
  • 3 žlice brašna
  • 1-2 žlice svježeg kosanog kopra
  • 1/2 čajne žličice soli, svježe mljeveni crni papar
  • 425 g crvenog ili ružičastog lososa iz limenke, ocijediti – u tekućinu doliti ribljeg ili povrtnog temeljca da se dobije 200 ml tekućine
  • 150 ml mlijeka
  • 1 žlica limunovog soka
  • 225 g mladih šparoga, narezati
  • 6 zamrznutih kora za savijaču 34×19 cm, otopiti, mazati sa 60 g rastopljenog maslaca
  • grančice svježeg kopra za ukras

Korak po korak instrukcije

Korak 1

U posudi rastopite 30 g maslaca te na umjerenoj vatri pirjajte luk, zelenu papriku i celer. Umiješajte brašno, pirjajte 1 minutu, a potom dodajte kopar, sol te nešto papra. Postupno dolijevajte lososovu tekućinu i mlijeko pa miješajte sve dok ne zakuha. Smanjite vatru i krčkajte 3 minute ili sve dok se tekućina ne zgusne. Sklonite posudu s vatre, prekrijte masnim papirom i ostavite da se ohladi.


Korak 2

Zagrijte pećnicu na 200°C. U ohlađen umak umiješajte limunov sok. Lososu odstranite kožu i kosti te ga iskidajte. Umiješajte ribu u umak te sve zajedno izlijte u plitku vatrostalnu posudu veličine 25 cm x 20 cm. Po umaku rasporedite šparoge.


Korak 3

Dva lista tijesta položite na šparoge tako da se preklapaju. Savijte krajeve tijesta kako bi stalo u posudu. Jednako napravite i s ostalim listovima tijesta.


Korak 4

Pecite u pećnici 20 minuta pa smanjite temperaturu na 180°C. Pecite 10-15 minuta dok tijesto ne postane zlatnosmeđe boje, a umak posve vruć (pokrijte folijom ako tijesto prebrzo promjeni boju). Ukrasite svježim koprom i poslužite se zelenom salatom i kruhom s maslinama.

Komentiraj

Više recepata

Ruska riblja pita

Ruska riblja pita

Ovom ekonomičnom inačicom tradicionalnoga ruskog jela kulebyaky, pite od lososa, riže ili durum pšenice i tvrdo kuhanim jajima – lako ćete zadiviti goste.

Riblja pita s krumpirom

Riblja pita s krumpirom

Crne masline obogaćuju ovu jednostavnu pitu s komadićima bakalara i pasiranim krumpirom posutim sjeckanim bademima.

Orange Juice

Boiled Crab

Baked Bread