Losos u tijestu
By: Kuhaj.hr
Paketić zamrznutih kora za savijaču i losos iz limenke za kratko vrijeme preobrazit će se u zamamnu pitu. Za promjenu ovo jelo možete pripremiti s tunjevinom iz limenke, a umjesto tijesta za savijaču možete staviti lisnato ili pak prhko tijesto.
Serviranja
4
Vrijeme pripreme
85 minuta
Tip jela
Riba
Sastojci
- 185 g neslanog maslaca
- 1 luk, očistiti i sitno iskosati
- 1 manja zelena paprika, odstraniti sjemenke i sitno narezati
- 2 peteljke celera, očistiti, sitno isjeckati
- 3 žlice brašna
- 1-2 žlice svježeg kosanog kopra
- 1/2 čajne žličice soli, svježe mljeveni crni papar
- 425 g crvenog ili ružičastog lososa iz limenke, ocijediti – u tekućinu doliti ribljeg ili povrtnog temeljca da se dobije 200 ml tekućine
- 150 ml mlijeka
- 1 žlica limunovog soka
- 225 g mladih šparoga, narezati
- 6 zamrznutih kora za savijaču 34×19 cm, otopiti, mazati sa 60 g rastopljenog maslaca
- grančice svježeg kopra za ukras
Korak po korak instrukcije
Korak 1
U posudi rastopite 30 g maslaca te na umjerenoj vatri pirjajte luk, zelenu papriku i celer. Umiješajte brašno, pirjajte 1 minutu, a potom dodajte kopar, sol te nešto papra. Postupno dolijevajte lososovu tekućinu i mlijeko pa miješajte sve dok ne zakuha. Smanjite vatru i krčkajte 3 minute ili sve dok se tekućina ne zgusne. Sklonite posudu s vatre, prekrijte masnim papirom i ostavite da se ohladi.
Korak 2
Zagrijte pećnicu na 200°C. U ohlađen umak umiješajte limunov sok. Lososu odstranite kožu i kosti te ga iskidajte. Umiješajte ribu u umak te sve zajedno izlijte u plitku vatrostalnu posudu veličine 25 cm x 20 cm. Po umaku rasporedite šparoge.
Korak 3
Dva lista tijesta položite na šparoge tako da se preklapaju. Savijte krajeve tijesta kako bi stalo u posudu. Jednako napravite i s ostalim listovima tijesta.
Korak 4
Pecite u pećnici 20 minuta pa smanjite temperaturu na 180°C. Pecite 10-15 minuta dok tijesto ne postane zlatnosmeđe boje, a umak posve vruć (pokrijte folijom ako tijesto prebrzo promjeni boju). Ukrasite svježim koprom i poslužite se zelenom salatom i kruhom s maslinama.
Komentiraj
Više recepata
Ruska riblja pita
Ovom ekonomičnom inačicom tradicionalnoga ruskog jela kulebyaky, pite od lososa, riže ili durum pšenice i tvrdo kuhanim jajima – lako ćete zadiviti goste.
Riblja pita s krumpirom
Crne masline obogaćuju ovu jednostavnu pitu s komadićima bakalara i pasiranim krumpirom posutim sjeckanim bademima.
Riblje varivo na portugalski
Obilne količine rombe i arbuna kuhane s dagnjama, sipicama, rajčicom te oštrim češnjakom daju izdašno varivo.