Recept

Ruska riblja pita

By: Kuhaj.hr

Ovom ekonomičnom inačicom tradicionalnoga ruskog jela kulebyaky – bogate pite od lososa, riže ili durum pšenice i tvrdo kuhanim jajima – lako ćete zadiviti goste.

Ruska riblja pita

Serviranja

4

Vrijeme pripreme

145 minuta

Tip jela

Riba

Sastojci

  • 450 g fileta dimljenog bakalara
  • 150 ml vode
  • 150 ml mlijeka
  • 1 lovorov list
  • grančica svježeg peršina
  • svježe mljeveni crni papar
  • 115 g zamrznutih, kuhanih i očišćenih kozica
  • 2 tvrdo kuhana jaja, očistiti i nasjeckati
  • 30 g maslaca ili margarina
  • 30 g brašna
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1/8 čajne žličice ribanog muškatnog oraščića
  • 2 žlice svježeg kosanog peršina
  • 450 g zamrznutog lisnatog tijesta, otopiti
  • 1 jaje, umutiti
  • listići svježeg peršina za ukras

Korak po korak instrukcije

Korak 1

Bakalar narežite na dva ili tri dijela te ga stavite u posudu. Zalijte ga vodom i mlijekom, dodajte lovorov list, peršin te nešto papra. Pustite da proključa pa sklonite s vatre, poklopite i ostavite da stoji 10 minuta.


Korak 2

Ribu ocijedite, a tekućinu sačuvajte. Očistite ribu od kostiju i kože te ju usitnite. U posudi pomiješajte ribu, kozice i jaja.


Korak 3

U posludi rastopite maslac ili margarin te na njemu 1 minutu popržite brašno. Postupno dolijevajte sačuvanu tekućinu uz neprestano miješanje. Kuhajte sve dok se umak ne zgusne. Dodajte limunov sok, muškatni oraščić i peršin pa krčkajte još minutu. Pažljivo pomiješajte umak i ribu. Kada se umak ohladi, stavite ga u hladnjak na jedan sat. u međuvremenu zagrijte pećnicu na 220°C.


Korak 4

Radnu površinu posipajte brašnom i razvaljajte tijesto na oblik kvadrata stranica dužine 36 cm. Oštrim nožem obrežite rubove te pažljivo prebacite tijesto na lim za pečenje.


Korak 5

Žlicom izvadite hladnu riblju smjesu u središte tijesta pa zagladite vrh. Rubove tijesta premažite hladnom vodom ze dva suprotna kraja spojite na sredini tako da im se vrhovi blago preklapaju. Isto učinite i s preostala dva kraja tako da preklope prethodni spoj. Vilicom lagano utisnite rubove pa pitu premažite umućenim jajetom.


Korak 6

Pecite pitu u sredini pećnice 40 minuta. Ako tijesto prebrzo potamni i počne se sušiti, lagano ga prekrijte folijom. Poslužite toplo ili hladno, ukrašeno listićima peršina, a uz jelo zelenu salatu.

Komentiraj

Više recepata

Riblja pita s krumpirom

Riblja pita s krumpirom

Crne masline obogaćuju ovu jednostavnu pitu s komadićima bakalara i pasiranim krumpirom posutim sjeckanim bademima.

Losos u tijestu

Losos u tijestu

Za promjenu ovo jelo možete pripremiti s tunjevinom iz limenke, a umjesto tijesta za savijaču možete staviti lisnato ili pak prhko tijesto.

Orange Juice

Boiled Crab

Baked Bread