Ruska riblja pita
By: Kuhaj.hr
Ovom ekonomičnom inačicom tradicionalnoga ruskog jela kulebyaky – bogate pite od lososa, riže ili durum pšenice i tvrdo kuhanim jajima – lako ćete zadiviti goste.
Serviranja
4
Vrijeme pripreme
145 minuta
Tip jela
Riba
Sastojci
- 450 g fileta dimljenog bakalara
- 150 ml vode
- 150 ml mlijeka
- 1 lovorov list
- grančica svježeg peršina
- svježe mljeveni crni papar
- 115 g zamrznutih, kuhanih i očišćenih kozica
- 2 tvrdo kuhana jaja, očistiti i nasjeckati
- 30 g maslaca ili margarina
- 30 g brašna
- 1 žlica limunovog soka
- 1/8 čajne žličice ribanog muškatnog oraščića
- 2 žlice svježeg kosanog peršina
- 450 g zamrznutog lisnatog tijesta, otopiti
- 1 jaje, umutiti
- listići svježeg peršina za ukras
Korak po korak instrukcije
Korak 1
Bakalar narežite na dva ili tri dijela te ga stavite u posudu. Zalijte ga vodom i mlijekom, dodajte lovorov list, peršin te nešto papra. Pustite da proključa pa sklonite s vatre, poklopite i ostavite da stoji 10 minuta.
Korak 2
Ribu ocijedite, a tekućinu sačuvajte. Očistite ribu od kostiju i kože te ju usitnite. U posudi pomiješajte ribu, kozice i jaja.
Korak 3
U posludi rastopite maslac ili margarin te na njemu 1 minutu popržite brašno. Postupno dolijevajte sačuvanu tekućinu uz neprestano miješanje. Kuhajte sve dok se umak ne zgusne. Dodajte limunov sok, muškatni oraščić i peršin pa krčkajte još minutu. Pažljivo pomiješajte umak i ribu. Kada se umak ohladi, stavite ga u hladnjak na jedan sat. u međuvremenu zagrijte pećnicu na 220°C.
Korak 4
Radnu površinu posipajte brašnom i razvaljajte tijesto na oblik kvadrata stranica dužine 36 cm. Oštrim nožem obrežite rubove te pažljivo prebacite tijesto na lim za pečenje.
Korak 5
Žlicom izvadite hladnu riblju smjesu u središte tijesta pa zagladite vrh. Rubove tijesta premažite hladnom vodom ze dva suprotna kraja spojite na sredini tako da im se vrhovi blago preklapaju. Isto učinite i s preostala dva kraja tako da preklope prethodni spoj. Vilicom lagano utisnite rubove pa pitu premažite umućenim jajetom.
Korak 6
Pecite pitu u sredini pećnice 40 minuta. Ako tijesto prebrzo potamni i počne se sušiti, lagano ga prekrijte folijom. Poslužite toplo ili hladno, ukrašeno listićima peršina, a uz jelo zelenu salatu.
Komentiraj
Više recepata
Riblja pita s krumpirom
Crne masline obogaćuju ovu jednostavnu pitu s komadićima bakalara i pasiranim krumpirom posutim sjeckanim bademima.
Losos u tijestu
Za promjenu ovo jelo možete pripremiti s tunjevinom iz limenke, a umjesto tijesta za savijaču možete staviti lisnato ili pak prhko tijesto.
Riblje varivo na portugalski
Obilne količine rombe i arbuna kuhane s dagnjama, sipicama, rajčicom te oštrim češnjakom daju izdašno varivo.