Recept

Riblje varivo na portugalski

By: Kuhaj.hr

Obilne količine rombe i arbuna kuhane s dagnjama, sipicama, rajčicom te oštrim češnjakom daju izdašno varivo. Kriške mirisnog kruha prženog u ulju dio su autentične portugalske kuhinje.

Riblje varivo na portugalski

Serviranja

4

Vrijeme pripreme

80 minuta

Tip jela

Riba

Sastojci

  • 1 luk, očistiti i sitno iskosati
  • 2 manje paprike, 1 crvena i 1 zelena, odstraniti sjemenke i nasjeckati
  • 340 g zrelih rajčica, oguliti, odstraniti sjemenke i nasjeckati
  • 60 g suhih rajčica čuvanih u ulju, ocijediti i sitno nasjeckati
  • 3 češnja češnjaka, očistiti i sitno iskosati
  • 1/2 čajne žličice soli, svježe mljeveni crni papar
  • 6 žlica extra djevičanskog maslinovog ulja
  • 675 g fileta rombe, odstraniti kožu i kosti, narezati na kocke
  • 1 arbun oko 675 g, filetirati, odstraniti kožu, narezati na kocke
  • 450 g zamrznutih sipica, otopiti, isprati, osušiti, narezati tijela po dužini na četvrtine
  • 225 g zamrznutih kuhanih dagnji
  • 285 ml suhog bijelog vina
  • 4 žlice svježeg kosanog peršina
  • 4 deblje kriške španjolskog kruha sa sjemenkama pan gallego ili sličnog kruha, prerezati na pola

Korak po korak instrukcije

Korak 1

U posudi pomiješajte luk, papriku, sjeckanu rajčicu, suhe rajčice, češnjak sol te dosta papra.


Korak 2

U veliku vatrostalnu posudu ulijte 2 žlice ulja te polovicu smjese s lukom ravnomjerno rasporedite na dno posude. Složite rombu, arbuna, sipice i dagnje na smjesu pa ribu prekrijte ostatkom smjese. Ulijte vino i zakuhajte.


Korak 3

Smanjite vatru, poklopite i krčkajte 20 minuta sve dok riba ne postane posve meka, no ne i suha. Posipajte peršinom.


Korak 4

Dok se varivo krčka, ispržite kruh u ostatku maslinova ulja. Kruh ocijedite na papirnatom ubrusu. U svaku zdjelicu stavite po 2 kriške kruha, zalijte ga varivom i poslužite.

Komentiraj

Više recepata

Ruska riblja pita

Ruska riblja pita

Ovom ekonomičnom inačicom tradicionalnoga ruskog jela kulebyaky, pite od lososa, riže ili durum pšenice i tvrdo kuhanim jajima – lako ćete zadiviti goste.

Riblja pita s krumpirom

Riblja pita s krumpirom

Crne masline obogaćuju ovu jednostavnu pitu s komadićima bakalara i pasiranim krumpirom posutim sjeckanim bademima.

Losos u tijestu

Losos u tijestu

Za promjenu ovo jelo možete pripremiti s tunjevinom iz limenke, a umjesto tijesta za savijaču možete staviti lisnato ili pak prhko tijesto.

Orange Juice

Boiled Crab

Baked Bread