Recept

Riblje varivo na portugalski

By: Kuhaj.hr

Obilne količine rombe i arbuna kuhane s dagnjama, sipicama, rajčicom te oštrim češnjakom daju izdašno varivo. Kriške mirisnog kruha prženog u ulju dio su autentične portugalske kuhinje.

Riblje varivo na portugalski

Serviranja

4

Vrijeme pripreme

80 minuta

Tip jela

Riba

Sastojci

  • 1 luk, očistiti i sitno iskosati
  • 2 manje paprike, 1 crvena i 1 zelena, odstraniti sjemenke i nasjeckati
  • 340 g zrelih rajčica, oguliti, odstraniti sjemenke i nasjeckati
  • 60 g suhih rajčica čuvanih u ulju, ocijediti i sitno nasjeckati
  • 3 češnja češnjaka, očistiti i sitno iskosati
  • 1/2 čajne žličice soli, svježe mljeveni crni papar
  • 6 žlica extra djevičanskog maslinovog ulja
  • 675 g fileta rombe, odstraniti kožu i kosti, narezati na kocke
  • 1 arbun oko 675 g, filetirati, odstraniti kožu, narezati na kocke
  • 450 g zamrznutih sipica, otopiti, isprati, osušiti, narezati tijela po dužini na četvrtine
  • 225 g zamrznutih kuhanih dagnji
  • 285 ml suhog bijelog vina
  • 4 žlice svježeg kosanog peršina
  • 4 deblje kriške španjolskog kruha sa sjemenkama pan gallego ili sličnog kruha, prerezati na pola

Korak po korak instrukcije

Korak 1

U posudi pomiješajte luk, papriku, sjeckanu rajčicu, suhe rajčice, češnjak sol te dosta papra.


Korak 2

U veliku vatrostalnu posudu ulijte 2 žlice ulja te polovicu smjese s lukom ravnomjerno rasporedite na dno posude. Složite rombu, arbuna, sipice i dagnje na smjesu pa ribu prekrijte ostatkom smjese. Ulijte vino i zakuhajte.


Korak 3

Smanjite vatru, poklopite i krčkajte 20 minuta sve dok riba ne postane posve meka, no ne i suha. Posipajte peršinom.


Korak 4

Dok se varivo krčka, ispržite kruh u ostatku maslinova ulja. Kruh ocijedite na papirnatom ubrusu. U svaku zdjelicu stavite po 2 kriške kruha, zalijte ga varivom i poslužite.

Komentiraj

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Više recepata

Ruska riblja pita

Ruska riblja pita

Ovom ekonomičnom inačicom tradicionalnoga ruskog jela kulebyaky, pite od lososa, riže ili durum pšenice i tvrdo kuhanim jajima – lako ćete zadiviti goste.

Riblja pita s krumpirom

Riblja pita s krumpirom

Crne masline obogaćuju ovu jednostavnu pitu s komadićima bakalara i pasiranim krumpirom posutim sjeckanim bademima.

Losos u tijestu

Losos u tijestu

Za promjenu ovo jelo možete pripremiti s tunjevinom iz limenke, a umjesto tijesta za savijaču možete staviti lisnato ili pak prhko tijesto.

Orange Juice

Boiled Crab

Baked Bread