Recept

Mediteranski složenac

By: Kuhaj.hr

Osnova ovoga bogatoga, aromatičnog jela jest bouillabaisse, klasično riblje varivo iz okolice Marseilla, na jugu Francuske. Upotrijebiti možete sve vrste ribe i školjaka, ukupne težine 900 g.

Mediteranski složenac

Serviranja

4

Vrijeme pripreme

65 minuta

Tip jela

Riba

Sastojci

  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 veći luk, očistiti i iskosati
  • 275 g sitnih prnjavica iz limenke
  • 400 g pelata
  • 285 ml suhog bijelog vina
  • 425 ml ribljeg temeljca
  • 2 češnja češnjaka, očistiti i isjeckati
  • 1 lovorov list
  • 1 čajna žličica svježe kosane majčine dušice
  • fino ribana korica 1/2 manje naranče
  • 1/8 čajne žličice kajenske paprike
  • svježe mljeveni crni papar

Korak po korak instrukcije

Korak 1

Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj, teškoj posudi te pržite luk dok ne omekša. Ocijedite prnjavce pa tekućinu ulijte u posudu. Dodajte rajčicu, vino, temeljac, sjeckani češnjak, lovorov list, majčinu dušicu, narančinu koricu, kajensku papriku, nešto papra te sol. Kad proključa, smanjite vatru i krčkajte 10 minuta.


Korak 2

Dodajte ribu, dagnje i tikvice, poklopite i kuhajte 8-10 minuta ili dok riba izgubi prozirnost, a dagnje se otvore. Odstranite neotvorene školjke i lovorov list te pažljivo umiješajte prnjavice, kozice i bosiljak. Zagrijavajte 3-4 minute pa posipajte peršinom.


Korak 3

Ostatak ulja pomiješajte s kosanim češnjakom pa time premažite prepečeni kruh. Varivo razdijelite u četiri zdjelice. Uz svaku zdjelicu poslužite dvije kriške prepečenog kruha.

Komentiraj

Više recepata

Ruska riblja pita

Ruska riblja pita

Ovom ekonomičnom inačicom tradicionalnoga ruskog jela kulebyaky, pite od lososa, riže ili durum pšenice i tvrdo kuhanim jajima – lako ćete zadiviti goste.

Losos u tijestu

Losos u tijestu

Za promjenu ovo jelo možete pripremiti s tunjevinom iz limenke, a umjesto tijesta za savijaču možete staviti lisnato ili pak prhko tijesto.

Orange Juice

Boiled Crab

Baked Bread