Salata s graškom, ječmom i celerom
By: Kuhaj.hr
Vruća zrna ječma ovijena umakom od metvice, kako se hlade tako pojačavaju osvježavajuću aromu ove lagane ljetne salate.
Serviranja
4
Vrijeme pripreme
80 minuta
Tip jela
Salata
Sastojci
- 225 g ječma
- 225 g zamrznutog graška
- 1 manji crveni luk, očistiti i sitno iskosati
- 2 peteljke celera, očistiti i nasjeckati na kockice
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice crvene kvasine
- 1 žlica svježe kosane metvice
- 1/4 čajne žličice soli
- svježe mljeveni crni papar
- 340 g tvrđeg sira, narezati na kockice
- 60 g prženog kikirikija ili cashew oraščića, nasjeckati
- 225 g rajčica, odstraniti sjemenke i narezati na kockice
- 12 listova zelene salate, oprati i osušiti
- sitno kosani listići svježe metvice za ukras
Korak po korak instrukcije
Korak 1
Kuhajte ječam u kipićoj vodi 40 minuta. Dodajte grašak, luk i celer pa ponovo kuhajte još 5 minuta. Ocijedite i pretresite u posudu.
Korak 2
Povrću dodajte ulje, kvasinu, kosanu metvicu, sol i malo papra. Sve dobro promiješajte i ostavite 20 minuta da se hladi.
Korak 3
Salati dodajte sir, kikiriki, rajčicu. U posudu za posluživanje složite listove zelene salate te u sredinu stavite pripremljenu salatu. Ukrasite kosanom metvicom i poslužite.
Komentiraj
Više recepata
Salata s tunjevinom i rezancima
Tunjevina čvrstog mesa prikladna je za ovu slojevitu salatu s rezancima. Trenette valovitih rubova ukrasit će ovo jelo, no i tagliatelle su jednako dobre.
Salata od mahunarki
Mahunarke koje se koriste za ovu salatu su bob, zelene mahune te crveni grah, no vi ih možete zamijeniti drugim vrstama, ovisno o sezoni ili ukusu.
Salata s fetom i makaronima
Gorkasti feta sir, sočne crne masline, slatka crvena paprika i makaroni povezani su pikantnim umakom s peršinom.